Békás-szoros

Gyergyóvidék Turizmus

A Nagyhagymás Nemzeti Park részét képező Békás-szoros 1971-ben került védetté nyílvánításra. A szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, mely az erdélyi Hagymás hegységben helyezkedik el. A szurdokot négy, egyenként több, mint 1,000m magas hegycsúcs veszi körül (Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), Mária-kő (1125 m)). Az Oltárkő a Békási-szoros legjellegzetesebb képződménye, mely már a szurdok megközelítésekor messziről látszik. Mészkő hegység révén a környező folyóknak nem volt nehéz dolga kivájni a szurdok völgyét. A közelben találhatóak a Bernát és Hóvirág barlangok.

A Békás-szoros három pokoli részekre osztódik: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. Sajnos a képek és a videófelvételek nem tudják visszaadni az élményt, amikor valaki áthalad rajta. Ezt mindenkinek a saját szemével kell látnia! Hegymászóknak különösen ajánlott, mivel több, 2-300m magas sziklafal is található a környéken. Az atmoszférához a környékre jellemző fenyőerdő is hozzátesz. Viszont este, alkonyat után nem javasolt túrákat tervezni az közeli erdőkbe, mert akkor kezdődik a barna medve programja.

Egyik érdekessége, hogy a kezdetekben a Békás patakon egy hidat akartak építeni, ami arra volt hivatott, hogy a Békás-szoros Pokol-torok meredek lejtőjét áthidalják vele. Sajnos (vagy szerencsére) ez a beruházás a második világháború kitörése miatt sohasem valósult meg teljesen. A félbehagyott építményt a Magyarok hídjának is nevezik. Ettől balra emelkedik az Őrtorony, mely a Bardócz-fal egyik sziklaéle.

A Békás-szoros szerpentinje madártávlatból

A szurdok alsó részén található a Vízesés barlang, mely 69m hosszú, de csak száraz időben látogatható. Ugyaninnen juthatunk el a Mária forráshoz, mely a környék legnagyobb karsztforrása. A híd és a Mária-forrás között, a patak medrének jobb oldalán még láthatók a maradványai azoknak a kőüstöknek, melyet a víz sodrása koptatott ki évezredek folyamán, és melyeknek nagy részét az útépítés során tönkretették.

A Békás-szoros leginkább az aktív kikapcsolódást keresők részére nyújt felejthetetlen érlményt, de azoknak is érdemes megnézni, akik csak egy élményt keresnek. Motorral kifejezetten hangulatos végighaladni a szerpentineken. Hegymászóknak és túrázóknak is kihagyhatatlan programlehetőség. A környék számos látnivalója kiválóan alkalmas csillag- és körtúrák szervezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .