Fogarasi-havasok gerinctúra

Programok

Az aktív kikapcsolódást kedvelőknek kihagyhatatlan élményt nyújtanak a Fogarasi-havasok túristaútjai. Ez a hegyvonulat a Kárpátok leghosszabb, egybefüggő lánca, mindemellett pedig a legnagyobb tömegű kristályos hegysége. A Fogarasi-havasok csoportja csaknem közvetlenül a síkságból emelkedik ki, így már a megközelítésekor is lenyűgöző látványt nyújtanak a hegy oromjai. A hegyvonaulatra jellemző továbbá, hogy az északi oldala meredekebben emelkedik, mint a déli, lankásabb, de szabálytalanabb lankái.

Leginkább a már edzésben lévőknek ajánlott nekivágni a kijelölt túraösvényeinek. Ízlés szerint saját magunk is felérképezhetjük a gyönyörű vidéket, de akár befizethetünk egy több napos vezetett túrára is, ahol szakavatott túravezetők kalauzolnak el bennünket a festői tájon. A 2,500 méteres csúcsok árnyékában túrázni igazán feltölti az embert. Fűszerezésként pedig ott vannak a kristálytiszta vizű patakok és tengerszemek, az igazán friss levegő és az érintetlen természet.

Szállásokat tekintve a kényelmesebbek válaszhatják az igényesen és kényelmesen kialakított menedékházakat, de a bátrabbak akár sátorozhatnak is a szabad ég alatt, ahonnal éjszakánként még a tejút rendszer is megfigyelhető, ha tiszta az égbolt.

A Fogarasi-havasok ismertebb hegycsúcsai

Moldovean csúcs (2,544m) – A Fogarasi-havasok, és egyúttal románia legmagasabb hegycsúcsa. Csak a főgerincről figyelhető meg, mivel egy oldalgeringen helyezkedik el. Megközelítése a Nagy-Vist csúcs felől lehetséges. Ez a csúcs mind északi, mind pedig déli irányról csak meredek emelkedőkön keresztül érhető el. Északról három, még délről egy jelzett útvonalon közelíthető meg.

Negoj csúcs (2,535m) – Sokáig ezt a hegycsúcsot tartották a Kárpátok legmagasabb pontjának, de mint az később kiderült, a Moldovean-csúcs kilenc méterrel emelkedik felül. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy itt látható a a Nagy-Magyarország határát jelző határkő is, ami ez éles látással rendelkezők számára a hegyvonulat aljáról is megfigyelhető szabad szemmel.

Butenau csúcs (2,507m) – Az egyetlen csúcs, mely a főgerinctől északra helyzkedik el, és magassága meghaladja a 2,500 métert. Az a hegycsúcs és gerince válaszja el Szeben és Arges megyéket. A gerinc út nem vezet át rajta, megközelítése a Zerge-nyereg felől lehet, illetve a Bilea-tótól nagyságrendileg két órányi túrázásra található.

Hasznos linkek a túra tervezéséhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .