Csíksomlyói búcsú

Programok

A csíksomlyói búcsú története

A székely nép Szűz Mária (helyi nevén Babba Mária) tisztelete ősidőkre nyúlik vissza. Már 1345-ben, a tatárjárás idején is krónikák szóltak arról, hogy a székelyeket egy nagy lovon ülő, kezében hatalmas bárdot tartó lovag (Szent László király) vezeti, akinek feje fölött egy koronás királynő (Szűz Mária) lebegett.

Magának a csíksomlyói búcsúnak a története pedig 1444-be vezet minket vissza, amikor is IV. Jenő pápa arra kérte a csíksomlyói hívőket, hogy legyenek segítségére a ferences rendnek a templom felépítésében. Cserében búcsút ígért. Viszont a helyiek és a legenda úgy tartja, hogy amikor 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem Csík lakosságát erőszakkal akarta áttéríteni az általa is harmadikként felvett vallásra, az unitárius hitre, a székelyek megütköztek a hódítóval. János Zsigmond seregei a hagyomány szerint Pünkösd szombatján érkeztek a csíksomlyói Tolvajos-tetőre, ahol megütköztek a keresztény csapatokkal. Ez idő alatt az asszonyok, öregek és gyerekek a templomban imádkoztak Szűz Máriához. A keresztény győzelem emlékére rendezik meg a csíksomlyói búcsút azóta. Az unitáriusok természetesen tagadják ezt a legendát, mert hivatalosan 1568-ban, egy évvel a csata utáni évben alakult meg az Erdélyi Unitárius Egyház.

A tatár támadások során (1658-1661) az edélyi nép súlyos veszteségeket szenvedett. 1661-ben a török-tatár haderő a csíksomlyói templomot is felgyújtotta, viszont csodával határos módon a Szent Antal oltár és a Mária szobor megmenekült. A csíksomlyói búcsú sajnos megszenvedte a romániai diktáror, Nicolae Ceausescu alatti időszakot is. Viszont a rendszerváltást követően, 1989-től a kereszténység egyik legismertebb és legnagyobb számban látogatott helyszínévé vált.

A csíksomlyói búcsú érdekességei

Az eddigi legnagyobb zarándokút egy osztrák ember nevéhez fűződik, aki közel 1,400 kilómétert tett meg gyalog, hogy részt vehessen a 2009-es csíksomlyói búcsún.

2008 óta Budapestról közvetlen gyorsvonat indul Csíksomlyóra, hogy a magyar zaránokok is könnyen eljuthassanak a keresztény ünnepre.

A csíksomlyói búcsún résztvevő hívek száma az évek során folyamatosan emelkedik. Jelenleg több, mint 250,000 keresztény zarándok látogat el ide Pünkösdkor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .