Székelyföldi Legendárium

Kultúra Mondák, legendák

A Székelyföldi Legendárium a székelyudvarhelyi Visus Kulturális Egyesület projektje, amely a székelyföldi legendák gyűjteményét tartalmazza. Célja, hogy a székely nép újra felfedezze saját mondáit, legendáit ugyanakkor a mesék révén messze földön megismerhessék őket. Oktató jellegű anyag a helyi iskolákban, bekapcsolódva a gyerekek nem csak más kultúrák mesehőseit ismerhetik meg, hanem szülőföldjük legendáiból is tanulhatnak kedvenc mesefigurájuktól.

” A legendák, és a mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe! „

A legendárium csapata a gyűjtőmunkát követően 2009-ben, egy székelyföldi térképet készített, amelyen mondák, legendák alakjai és a hozzájuk fűződő történetek elevenednek meg. A térképre összesen 136 székely- és csángóföldi monda került fel. A rajzok egy-egy földrajzi helyszínhez kötődnek.

A kezdeményezést a későbbiekben egy interaktív honlap követte. 2012-ben megjelentették a 215 oldalas Székelyföldi Legendárium című könyvet, amelyben 155 monda és legenda olvasható. Az Orbán Balázs, Benedek Elek, Ambrus Lajos és mások által összegyűjtött történeteket Kudelász Nóbel író „faragta” a gyermekek számára is közérthetővé. Az illusztrációkat Márton Erika képzőművész rajzai alapján Cseke Tímea és János Levente készítette.

A projektet több, mint száz rendezvényen, konferencián mutatták be. Két interaktív társasjátékot is készítettek: Tatárittyom! és Székely kincsek őrzői címmel. Az összeállításban a lépések, a feladatok szoros kapcsolatban vannak a legendákkal, mondákkal, ezáltal a gyermekek nem csak játszanak, hanem tanulnak is. Készült egy igazi meseszekér a gyerekek kedvence, amellyel különböző rendezvényeken vesznek részt. Kiadták a 61 rajzot tartalmazó Legendárium Színezőt, amely a nulla- és első osztályosok számára hasznos foglalkozás.

Elkészítették Zete babát és párját Rika babát egy székely ruhás kislány. A legendákat angol nyelvre is lefordították és kiadásra vár a Legendárium könyv az ősi székely rovásírás formájában is. Legendárium turisztikai programot indítottak a turistáknak a legendák helyszínein, amelybe a helyi közösséget is bevonják. A Haáz Rezső Múzeummal közösen, Székelyudvarhelyen, újraindították a helyi várban a Bethlen Gábor korabeli 16. századi Székely Vörös Darabont díszőrségváltást.

Egy helyi legenda alapján regionális íjászversenyt szerveznek minden évben, a Székely Támadt Várban a Míves Emberek Sokadalmán. A legendák, mondák világát idézve helyi színjátszó fesztivált szerveztek, amelybe eddig 12 székelyföldi iskola is bekapcsolódott. Megtervezték a Legendárium fából készült kocka-kirakós játék prototípusát, amely a kisgyerekek képességfejlesztését is szolgálja.

Rajzfilmsorozatot készítenek 3D technológiával, a Likaskő című feldolgozás, minden székely székről bemutat egy-egy mondát, legendát. Előkészületben van A Székelyföldi Legendárium történelmi melléklete. A kiadványban azon kora középkori székelyföldi várak, erődök fognak szerepelni, amelyeknek legendái vagy mondái a Legendáriumban is szerepelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .