Csaba Királyfi legendája

Kultúra Mondák, legendák

Csaba királyfi a székely nép legendás alakja, vezére. Sajnos írásos bizonyítékok és feljegyzések nem léteznek róla, így van, aki valós személyként, van aki pedig csak mesebeli figuraként ismeri el. Viszont kétség kívül a székelység jeljépe és kultúrájának alappillére. Egyes vélemények szerint nem is egy, hanem több valós személy megtestesítője. A legenda szerint Csaba királyfi vezette be népét, a székelyeket Erdély területére.

A legenda

Attila a hun király erős és markáns nevet vívott ki törzsének. Halálával viszont felerősödtek az ellentétek nemzetében. A nyugati civilizációk rettegtek a hun vezértől, így annak számos fiától is. Bár Attilának számos fiúgyermeke született, a végső testvérháború a hatalom megszerzéséért Csaba és Aladár között bontakozott ki. A két fiú két anyától származott, és ez meg is határozta pártfogóik táborát. Aladár édesanyja egy német fejedelemasszony volt, így a németek és a nyugat európai népek támogatását élvezte. Csaba a görög császár leányának szülötte volt és a hun nép állt mögötte.

Csaba és Aladár is uralkodott a maga nemzetében és támogatásával, de végső döntésre kellett vinni a dolgot. Háború alakult ki a népek között. Eleinte Csaba állt nyerésre, de Aladár az első veszteségek után megerősödve tért vissza. A háborút végül Aladár nyerte, és a hunokat szétkergették. A mészárlás a monda szerint akkora volt, hogy a vértől a Duna kiáradt és sem állat, sem ember nem ihatta a vizét.

Csaba királyfi a megmaradt közel tizenötezer fős seregével görög földre vonult vissza. Sokáig nem maradt száműzetésben és rövidesen visszatért népéhez, a hunokhoz Szittyaföldre. Itt maga köré gyűjtötte háromezer legvitézebb emberét és bevezette őket a mai Székelyföld területére, ahol le is telepedtek Csigle mezején Csaba királyfi utasítására. Innentől kezdve nem hunoknak, hanem székelyeknek nevezték magukat.

A háromezer vitéz megesküdött Csaba királyfi előtt, hogy ha a székelyeket bármiféle támadás érné, visszatérnek még a túlvilágról is, hogy népüket védelmezzék. Az idő múlásával a székelyek gyarapodtak, sokasodtak. Egy napon azomban a környező népek rájuk támadtak. Ekkor a harcok során a székelyek Csaba királyfihoz és vitézeihez imádkoztak. A fohászuk meghallgatásra talát, és a királyfi a Hadak Útján (Tejút) visszavezette seregét népe védelmére. A holtak seregével győzelmet aratott, majd visszatért az égbe.

A székelyek határait többé nem sértette meg egyetlen környező nemzet sem. Amikor a magyarok elindultak Pannonia felé, hogy ott letelepedjenek, a székelyek találkoztak velük. Innentől fogva Pannóniát a magyarok, Erdélyt pedig a székelyek vigyázzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .