Erdélyi székely sörök

Gasztronómia

A Csíki Sör a Lixid Project Kft. tulajdonában levő csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában gyártott Bock típusú sör. Erdélyen kívül Magyarországon is forgalmazza a Csíki Sör Magyarország Kft. 2016 végén a gyártási kapacitás napi 400 hektoliter volt.

A Csíki Sör Manufaktúra a több évszázados csíki sörkészítő hagyomány folytatója. A helyi sörfogyasztásra utaló legkorábbi feljegyzés Antonio Possevino jezsuita szerzetes 1584-es Transilvania kötetében található. Szőcs János történész kutatásai szerint a 17. századi italra vonatkozó írások a sörről szólnak, a bort és a pálinkát csak később említik. 1727-ből ismert a csíksomlyói kolostor sörfőzdéjének leltára.

A nagyüzemi gyártás a 19. század végén kezdődött, mikor a német Romfeld család felépítette a csíkszeredai sörgyárat, a város első jelentősebb ipari létesítményét. Romfeld Félix halála után a gyárat Gál Ferenc, tőle pedig a brassói Czell Frigyes és fiai vette meg. A kommunista hatalomátvétel után a gyárakat államosították, a hagyományos népi sörfőzés megszűnt. 1974-ben új sörgyár épült Csíkszereda nyugati ipari övezetében, mely kezdetben Harghita, majd 1993-tól Ciuc Premium néven gyártott sört. 2003-ban megvásárolta a Heineken.

A Csíki Sör elnevezést – mellyel a magyar köznyelv a helyi készítésű sört illette – a holland befektetői háttérrel is rendelkező Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa, Lénárd András védette le 2013 októberében. 2014 novemberében megkezdték az Igazi Csíki Sör gyártását az egykori csíkszentsimoni keményítő- és szeszgyár helyén épült manufaktúrában, azzal az elhatározással, hogy feltámasztják a több évszázados helyi kézműves sörkészítő hagyományt. 2016-ban új üzemet építettek, termelési kapacitásukat négyszeresére növelve. 2015-ben és 2016-ban a Budavári Sörfesztiválon „Az év söre” díjjal tüntették ki termékeiket.

A Csíki Sör Bock típusú, természetesen magas alkoholtartalmú sör. A recept elkészítésében csíki sörfőzőmesterek és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai is részt vettek. A szükséges alapanyagok 90%-a Székelyföldről származik. A recept legfontosabb eleme a kíváló minőségű csíkszentsimoni forrásvíz, mely a Csíki Sör Manufaktúra területén található artézi kutakból származik. A Csíki sört nem pasztőrözik és tartósítószert sem tartalmaz; fél évig tartható el. A tartósítás nagyon finom szűrőkkel történik, mint azt a bornál is teszik a borászok.

A Manufaktúra másik sikerterméke a Székely Sör. Alapanyagai az ideális összetételű csíkszentsimoni víz, a kiváló felvidéki maláta és az egyedi keserűséggel rendelkező segesvári komló. Különleges ízének kialakításánál alkalmazták a székely tudást és fűszerként a székely szeretetet varázsolták bele. A Székely sörben kukoricát nem lehet találni, vegyi anyagokkal nem avatkoztak a termékgyártás folyamatába. Eltarthatósága növelése érdekében mikroszűrő rendszert alkalmaznak, melynek köszönhetően a termék meg tudja őrizni a kellemes és friss ízvilágát. Magas (6% V/V) alkoholtartalmának köszönhetően különböző tevékenységekhez ajánlja a gyártó: kalákák, kaszálás, szénahordás, pityókaszedés, disznóvágás, favágás hangulatának emeléséhez. A gyártó ígérete szerint a sör fogyasztásával megismerhetjük a székely életérzés legjavát.

Forrás: Wikipédia és Csíki Sör Manufaktúra weboldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .