Hazánkban kuriózumnak számít, hogy a gyümölcslevest hússal készítik el. Erdélyben azonban ez nem egyedi, sőt inkább ez a megszokott.
- Hozzávalók listája (4 főre)
- 1 kg-os füstölt csülök,
- gyümölcsök ízlés szerint (cseresznye, meggy, áfonya, eper, körte…stb)
- 2 tojás,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 kávéskanál só,
- 3 dl tej,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 csokor petrezselyem zöld.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Elkészítés
A füstölt csülköt (vagy más füstölt húst) 2 liter hideg vízbe tegyük fel főni. Amikor megpuhult, az elfőtt vizet pótoljuk, beletesszük aválasztott gyümölcsöket (meggy, áfonya, körte, alma…stb) és forraljuk még 10 percet. A levest ezután behabarjuk (liszt, só, tej vagy tejföl), és tálalás előtt tojássárgájával dúsítjuk, a csülköt feldaraboljuk és forrón tálaljuk.